Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » “Door mijn taalachterstand ben ik vaak afgewezen” 

“Door mijn taalachterstand ben ik vaak afgewezen” 

Geschreven door: Floor van Koert en Charlotte van der Hulst – Content Creators. Datum: 11-03-2023

Sevinç (33) is geboren in Turkije en woont sinds 2015 in Nederland. De liefde heeft haar naar Nederland gebracht. Ondertussen is ze getrouwd en hebben haar man en Sevinç een dochtertje van 6. In Turkije behaalde Sevinç haar diploma voor de opleiding Elektronica en Telecommunicatie Engineering. Ze vertelt over haar carrière in Nederland. “Na mijn reactie op een vacature van YORE (onderdeel van INNSO) werd ik al snel uitgenodigd voor een gesprek.”

Eenmaal in Nederland begon Sevinç meteen met het leren van de taal. Aangezien Sevinç nog geen werkervaring had en op zoek was naar een baan, stond het leren van de Nederlands taal hoog op de prioriteitenlijst. Sevinç: “Mijn droom was om een baan te vinden in de energienetwerken.” Ze jaagde haar droom achterna en solliciteerde bij verschillende bedrijven. “Voor drie bedrijven deed ik een assessment.” Haar score was hoog, maar door de taalachterstand is Sevinç helaas vaak afgewezen.

“Na mijn reactie op een vacature van INNSO werd ik al snel uitgenodigd voor een gesprek.” Ondanks dat ze de taal nog niet optimaal beheerste, zag INNSO een talent. INNSO matchte Sevinç met een opdracht van Liander. Sinds oktober 2021 werkt ze met veel plezier voor Liander. Michael Wijkhuisen (Projectmanager Liander): “Bij INNSO en Liander krijgt ze mooie kansen om zich verder vakinhoudelijk én persoonlijk te ontwikkelen.” Marco Kromkamp (collega INNSO) laat weten dat Sevinç in het begin een toonbeeld was van bescheidenheid en beleefdheid. Marco: “De Nederlandse directheid ging tegen haar natuur in. Tegenwoordig durft Sevinç, met behulp van haar collega’s, haar punten duidelijk te maken in overleggen en in te breken in discussies.”

“Haar taalontwikkeling zien we als een kans voor haar en niet als een belemmering”

Waardevolle aanvulling
Michael (Liander): “Eind september 2021 benaderde INNSO mij met een heel fijne mededeling. INNSO had een erg interessante kandidaat ter versterking van ons team; Sevinç.” Na een goed en leuk kennismakingsgesprek tussen beide partijen had Liander er alle vertrouwen in dat Sevinç perfect in hun team zou passen en een waardevolle aanvulling zou zijn voor de productie. “Oktober 2021 is zij dan ook bij ons gestart als Engineer Elektra via INNSO”, aldus Michael. Marco: “Sevinç heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zelfs over zaken waar ze niet direct invloed op heeft. Al met al; een ontzettend fijne en gezellige collega en een waardevolle aanvulling op het team.” Zowel Michael als Marco zijn ontzettend blij met Sevinç.

Engineer Elektra
Sevinç is onderdeel van het projectteam dat zich bezighoudt met het ontmazen van het middenspannings elektriciteitsnetwerk van Amsterdam. Sevinc: “Als Engineer Elektra maak ik laagspanning netberekeningen om het bestaande laagspanningsnet te reconstrueren en klaar te maken voor de toekomst.” Daarnaast zorgt Sevinç voor werkvoorbereidingen, vraagt ze vergunningen aan, maakt ze Computer Aided Design-tekeningen, bestelt ze materiaal en zorgt ze voor de oplevering van de case na de uitvoering. 

“Vrouwen zijn juíst geschikt om te werken in de techniek!”

yore sevinc blog

Aandacht
INNSO gaf Sevinç de kans en de tijd en bood verschillende trainingen aan om haar de taal zo snel mogelijk eigen te maken. Sevinç: “INNSO vindt de ontwikkeling van haar talenten erg belangrijk en investeert hier goed in! Dat is voor mij de reden waarom het werken bij INNSO mij zo goed bevalt. Mijn collega’s zijn vriendelijk, gebruiken begrijpelijke woorden, spreektaal en schenken aandacht als ze in gesprek zijn met mij.” Michael: “Door samen te werken met collega’s en het woord te nemen in overleggen groeit haar Nederlandse taal enorm, al vindt ze het laatste nog wel spannend. Een mooie persoonlijke uitdaging dus!”

“Mannenwereld”
“Tijdens mijn studie was slechts 10 procent van mijn studiegenoten vrouw. Dat motiveerde mij toen al om in die mannenwereld het tegendeel te bewijzen: vrouwen zijn ook, of misschien wel juíst geschikt om te werken in de techniek! Met ons oog voor detail en ander perspectief denk ik dat vrouwen zelfs iets extra’s toevoegen.”

Michael zegt erg blij te zijn met Sevinç: “Ze is enorm gemotiveerd, een echte teamspeler, enthousiast, leergierig, stelt de juiste vragen om te leren en straalt altijd. Dit maakt Sevinç uniek en haar zelfstandige bijdrage in de productie komt ook op gang. Michael beaamt dat er vaak wordt gesproken over een mannenwereld. Tegelijkertijd geeft hij aan deze cultuuromslag bij Liander al voorbij te zijn. “Wel helpt het enorm in de balans als meer vrouwen voor de techniek kiezen.” 

Tot slot geeft Sevinç graag het volgende mee: “Geef nooit op! Geloof in jezelf, durf en blijf solliciteren.”

Heb je een vraag of opmerking over deze blog? Neem gerust contact met ons op.