Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Soft en hard skills – wat is het verschil precies?

Soft en hard skills – wat is het verschil precies?

Geschreven door: Floor van Koert en Charlotte van der Hulst – Content Creators. Datum: 01-03-2023

Als een kandidaat bij een opdrachtgever begint, merken we bij YORE dat er vooral veel aandacht is voor de inhoudelijke kant van de nieuwe rol, de hard skills. Minder gekeken wordt er naar de soft skills; hoe zit iemand in zijn vel? Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de twee skills? Is de een belangrijker dan de ander? Ontdek het in deze blog.

Het grootste verschil tussen hard- en soft skills is de meetbaarheid. Hard skills zijn vaak specifiek gericht op een bepaalde functie. Deze zijn aantoonbaar door middel van diploma’s, certificaten, werkervaring etc. Soft skills zijn daarentegen niet direct aan te tonen op basis van diploma’s of werkervaring, maar universeel bruikbaar. Soft skills zijn vaak wat vager. Het zijn sociale persoonlijke vaardigheden die je typeren als mens. 

Hard skills

Hard skills zijn meet- en leerbare vaardigheden zoals computerkennis, taalvaardigheid, rekenvaardigheid en leesvaardigheid. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Coderen en begrijpen van programmeertalen.
  • Het beheersen van een of meerdere vreemde talen.
  • Een muziekinstrument kunnen bespelen.

Soft skills

Soft skills zijn veel persoonlijker dan hard skills, waardoor ze ook moeilijker zwart op wit te omschrijven zijn. Toch zijn ze wel essentieel op de arbeidsmarkt van nu. De soft skills van iemand zeggen namelijk grotendeels hoe iemand functioneert binnen een team. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Eigenschappen als betrouwbaarheid, integriteit en loyaliteit.
  • Oplossingsgericht, creatief en aanpassingsvermogen. 
  • Communicatieve vaardigheden.

Ontwikkelen

Hard skills zijn makkelijker aan te leren/aan te scherpen dan soft skills. Hard skills kun je opdoen door bijvoorbeeld klassikaal onderwijs te volgen, deel te nemen aan trainingen, lezen van boeken etc. Soft skills vormen vaak al van jongs af aan een onderdeel van iemands persoonlijkheid. In vergelijking met hard skills zijn deze dus lastiger te ontwikkelen. 

Lastiger betekent niet dat het niet mogelijk is. YORE is juist erg gefocust op soft skills en helpt ook graag met het ontwikkelen hiervan. Door hier op regelmatige basis aandacht te besteden, ga je jezelf steeds beter leren kennen en zul je je soft skills ook vanzelf ontwikkelen.

Hard skills versus soft skills

Het ideale profiel is een goede combinatie van hard- en soft skills. Je kennis en vaardigheden (hard skills) bepalen voor het grootste gedeelte voor welke jobs je in aanmerking komt. Maar! Soft skills moeten hiervoor zeker niet onderdoen, zij bepalen of je die job ook goed kan uitvoeren. Kortom, hard skills en soft skills zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Besteed dus aan beide skills evenveel aandacht. 

Heb je een vraag of opmerking over deze blog? Neem gerust contact met ons op.